Chutná desiata na cesty alebo zásoby na horšie časy si môžete pripraviť pomerne ľahko. Konzervácia potravín je skvelou možnosťou, ako si vychutnať potraviny po dlhú dobu bez toho, aby ste ich museli vyhodiť. Poradíme vám hneď tri spôsoby, ako môžete zachovať potraviny na dlhú dobu a využiť ich plný potenciál. Navyše si veľmi pochutnáte, pretože aj v tejto podobe budú veľmi dobré.
Prečo konzervovať potraviny?
Uchovať môžete ovocie, zeleninu, mäso aj ďalšie potraviny. Šetriť jedlom je v dnešnej dobe veľmi dôležité a pomocou konzervovania to môžete veľmi jednoducho dosiahnuť. Vďaka tomu sa vám nepokazia hlavne potraviny, ktoré ste si počas letnej sezóny vypestovali na svojej záhrade. A budete ich môcť využiť aj počas zimného obdobia, kedy je ovocie a zelenina drahá.
Mrazenie
Táto metóda nie je ideálna na cestovanie, ale inak sa vám oplatí. Aj v tomto prípade môžete vložiť do mrazničky ovocie, zeleninu aj mäso. Do mrazničky ale môžete vložiť aj mnoho ďalších potravín. Poklesom teploty pod bod mrazu sa prestanú množiť baktérie, ktoré by inak suroviny pokazili. A vďaka tomu vám vydrží po dlhú dobu. Mrazené ovocie je ideálne do smoothie, zelenina do polievok.
Sušenie
Sušenie potravín nie je príliš známe, ale vracia sa k popularite. Sušička na jedlo nestojí veľké peniaze a veľa vám pri tomto procese pomôže. Dosiahnete tam teploty okolo 55 stupňov, ale aj menej. Týmto spôsobom môžete dostať vodu z ovocia, zeleniny, húb aj byliniek. Vysušené potraviny vydržia vo vhodnej nádobe niekoľko mesiacov a môžete si ich vychutnať celoročne.

Zaváranie
Zavárať môžete ovocie, zeleninu, orechy, mäso aj paštéty. Ide o úžasnú metódu, ako získať domáce kompóty, marmelády, džemy alebo zeleninové zmesi. Postup nie je zložitý a potraviny vám týmto spôsobom vydržia celé mesiace. Musíte ich ale správne skladovať a správne vykonať celý proces. Budete mať ale domáce potraviny, za ktoré nebudete musieť platiť v obchode.
Článok bol vydaný v spolupráci s magazínom Topmuž.sk.