Suchý ľad je pevný oxid uhličitý (CO2) s teplotou -78 stupňov. Netopí sa ako obyčajný ľad, ale okamžite prechádza do plynného skupenstva a nezanecháva za sebou žiadny zápach a kaluže. To je jeho hlavná výhoda a dôvod širokého využitia v priemysle, doprave, medicíne, upratovaní a reštauráciách.
Zabraňuje rozvoju baktérií a plesní, dokonale konzervuje potravinárske výrobky, laboratórne vzorky, používa sa pri čistení priemyselných zariadení a tiež na chladenie elektroniky na zlepšenie jej výkonu. Je však potrebné pripomenúť, že veľké koncentrácie výparov CO2 môžu byť pre telo toxické, spôsobiť nedostatok kyslíka a závraty, preto by ste mali poznať pravidlá jeho skladovania a používania.
Ako skladovať suchý ľad
Suchý ľad je umelá látka, ktorá v prirodzenom stave neexistuje a pri izbovej teplote zmizne 1 kg tohto ľadu za 2 hodiny.
Na skladovanie veľkých objemov suchého ľadu na výrobu je potrebné dodržiavať nasledujúce pravidlá:
Špeciálne balenie. Na udržanie pevného skupenstva ľadu sa oplatí použiť nádoby z plastu alebo nehrdzavejúcej ocele a tepelnú izoláciu.
Chladné miesto. Aby ste zabránili sublimácii a vyparovaniu, skladujte ľad mimo slnečného žiarenia a ohrievačov.
Prístup vzduchu. Miestnosť, kde sa nachádza suchý ľad, musí byť vetraná, aby sa znížila koncentrácia CO2. Nádoba by tiež nemala byť tesne uzavretá. V utesnenom priestore látka vplyvom tlaku vytryskne a osoba, ktorá otvorí veko, si poraní tvár.
Neuchovávajte suchý ľad v chladničke alebo mrazničke. Bežné chladničky nie sú dostačujúce pre suchý ľad, ktorý môže poškodiť chladničku a jej obsah.
Bezpečnostné pravidlá pre prácu so suchým ľadom a jeho používanie
Neopatrné zaobchádzanie s látkou nesie so sebou riziko popálenín a omrzlín, preto sú pravidlá bezpečného používania suchého ľadu nemenej dôležité ako jeho správne skladovanie.
Bezpečnostné opatrenia sú nasledovné:
• používajte pevné rukavice a uzavreté oblečenie;
• je potrebné zabrániť tomu, aby sa látka dostala na sliznice;
• zakryte sa maskou alebo používajte ochranné okuliare;
• prebytočný ľad, ktorý sa nepoužije, sa musí po počkať na jeho úplné odparenie zlikvidovať;
• uchovávajte látku mimo dosahu zvierat a detí;
• vyhýbajte sa priamemu kontaktu s keramickým alebo laminovaným povrchom;
• nepoužívajte v jedle alebo koktejloch bez čakania na odparenie.
Dodržiavajte rady a pravidlá pre manipuláciu so suchým ľadom bezpečne!