spot_img

Voňavé medové perníčky. Stálice každých Vianoc

Perníčky sa v predvianočnom období pečú vo väčšine českých rodín. S ich prípravou pomáhajú rady aj deti, rovnako tak s ich zdobením. Máte svoj osvedčený rodinný recept?

Každý túži po recepte na perníčky, ktoré sú hneď mäkké. Nie je to len o recepte, ale aj o tom, aké vysoké cesto vyvaľkáte, alebo o tom, ako ich skladujete. Recepty sú si dosť podobné, môžu sa len mierne líšiť pomerom surovín. Alebo tiež použitú múkou a tukom.

Jedna z najdôležitejších zásad pre výborné perníkové cesto je, že sa musí nechať deň odležať v chladničke. Suroviny sa pekne prepoja a výsledok bude perfektný.

Recept, ktorý je takmer ako rodinný u nás doma. Už roky ich pečie kamarátka, ktorá s perníčkami jazdí aj na rôzne jarmoky. A my vám ho zase pripomenieme.

Suroviny

800 g hladkej múky
300 g cukru múčka
250 g Hery
3 vajcia
4 lyžice medu
1,5 lyžičky sódy
1 korenie do perníka
kakao (môžete vynechať)
1 vajce na potretie

Postup

Múku dvakrát preosejte cez jemné sito. Potom všetky suroviny zmiešajte a vypracujte nelepivé cesto.

Nechajte 24 hodín odležať v chladničke. Rozvaľkajte na veľmi ľahko pomúčenú dosku. Výška perníčkov záleží na každom. Niekto má rád vyššie, „hrubšie“ kúsky, iný tenké. Len by sa mala výška držať u všetkých kúskov rovnaká, aby boli dobre prepečené a nespálené.

Vykrajovať tvary, potrite dobre rozšľahaným vajíčkom a upečte.

Pečte v vyhriatej rúre na 180 °C, zhruba 8-10 minút.

Dobrú chuť praje Elly.

Alebo si radšej upečte nadýchaný jablkový perník na plechu?

Kto má doma ešte cukety, tak uvíta recept na cuketový perník s ovocím.

Get in Touch

spot_img

Další články autora

spot_img

Reklama

spot_img

Nejnovější články