Zemiaka je kráľovná jesene a tradičné polievky so zemiakmi v hlavnej úlohe tak zachutnajú aj tým najväčším gurmánom! Kulajdu môžete vďaka jej výdatnosti bez problému podávať aj ako hlavný chod. Pokiaľ navyše holdujete voňavému kôpru, tento recept je pre vás to pravé!
image.pngFoto: Shutterstock
Suroviny:
2 hrsti sušených lesných húb
štipka rasce
4 české zemiaky
100 ml smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice pšeničnej múky
kyslá smotana
nasekaný kôpor
1 vajce
ocot na dochutenie
Postup:

Huby nakrájame na väčšie kúsky, zalejeme zhruba litrom vody, osolíme a necháme povariť do zmäknutia. Prisypeme rascu a olúpané, nakrájané zemiaky. Varíme asi štvrť hodiny, kým zemiaky nezmäknú. V smotane na šľahanie rozmiešame múku, vlejeme do polievky a opäť povaríme. Pridáme kyslú smotanu a nasekaný kôpor. Nakoniec rozklepneme vajcia, zľahka ho upustíme do polievky a zamiešame. Dochutíme soľou, prípadne octom.