Úroda českého cesnaku je na konci a na pulty obchodov Tesco mieri rovnako ako v minulom roku produkcia od nášho popredného dodávateľa, spoločnosti Blanická. Aj napriek tomu, že počasie, najmä časté a výdatné dažde v mesiaci jún, komplikovalo zber samotný a potom aj následné sušenie, tohtoročný zber cesnaku je nadpriemerný.
Napriek premenlivým prírodným podmienkam tak bude aj tento rok český cesnak kvalitný, s vysokým obsahom silíc a ďalších zdraviu prospešných látok. Českí spotrebitelia sa tak nemusia obávať jeho nedostatku. Zakúpiť si ho môžu už teraz v obchodoch Tesco, kam spoločnosti Blanická dodáva svoju tohtoročnú produkciu.
Dopyt po rýdzo českom cesnaku z roka na rok rastie. Vyplýva to aj z našich štatistík. Niet divu, prečo je v Česku cesnak tak obľúbený. Okrem toho, že má nezameniteľné postavenie v slovenskej kuchyni, je taktiež výborným zdrojom celého radu telu prospešných vitamínov. Je známe, že cesnak pôsobí ako prírodné antibiotikum, ale to nie je jeho jediný prínos. Okrem toho posilňuje imunitu a celkovú obranyschopnosť organizmu, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkciu srdca a prečisťuje cievy. Skvelý je tiež na problémy so zažívaním, pretože čistí tráviaci trakt, likviduje nepriateľské parazity v črevách a pôsobí proti nadúvaniu. Svojim pozitívnym účinkom na naše zdravie vďačí cesnak svojmu obsahu vitamínov, najmä A, B a C. Ďalej tiež obsahuje selén, vápnik, jód, tiamín, riboflavín a niacín.
Liečivé účinky cesnaku ovplyvňuje aj jeho kvalita, a preto cesnak odoberáme od overených českých farmárov a dodávateľov, ktorí za jeho kvalitou stoja. Ako ale skladovať cesnak, aby v ňom všetky vitamíny, ktoré obsahuje, zostali? Najlepšou možnosťou je skladovať ho na suchom, dobre vetranom mieste pri izbovej teplote. Ak máte suchú pivnicu alebo špajzu, máte vyhrané a cesnak od farmára v ňom môžete skladovať celú zimu, počas ktorej ho môžete použiť v nespočetných receptoch. Vyskúšajte napríklad bravčovú pečienku v cesnakovej kruste alebo napríklad nátierku z grilovaného baklažánu s cesnakom.
Bravčová pečienka v cesnakovej kruste s trstinovým cukrom a šalátom z hrášku a póru
Ingrediencie:
1 kg bravčovej pečienky
1 lyžičky soli
1 lyžičky korenia
6 strúčikov cesnaku
3 lyžice trstinového cukru
2 póry
2 lyžice olivového oleja
300 g mrazeného zeleného hrášku
200 g anglickej slaniny (údené slaniny)
1 lyžička mletej papriky údené
50 g parmezánu
Postup prípravy:
Pripravíme si zeleninu. Na panvici si necháme rozohriať lyžicu oleja, pridáme na väčšie kocky nakrájanú slaninu a na kúsky nasekaný pór. Orestujeme a pridáme údenú paprika a hrášok. Dosolíme podľa chuti.
Podlejeme vodou, dusíme 5 minút a následne posypeme nastrúhaným parmezánom.
Pekáč vyložíme papierom na pečenie, dáme naň mäso, ktoré osušíme papierovou utierkou. V malej miske zmiešame cesnak, cukor, soľ, korenie a zvyšný olej. Miešame, kým nevznikne pasta.
Pastou potrieme mäso, dáme ho do rúry predhriatej na 185 ° C a pečieme 45 minút. Podávame so zeleninou.
Nátierka z grilovaného baklažánu s cesnakom
Ingrediencie:
1 baklažán
4 lyžice olivového oleja
8 krajcov celozrnného chleba (tmavého)
2 strúčiky cesnaku
tymian
1 citrón (šťava z polovice)
2 lyžice tekvicových semienok
2 lyžice sezamu
soľ
mleté čierne korenie
Postup prípravy:

Baklažán umyte a nakrájajte na plátky.
Dajte ich na plech, posoľte a nechajte chvíľu odpočinúť, aby sa baklažán vypotil.
Grilovaciu panvicu vytrite olejom a grilujte baklažán dozlatista. Pred dopečením pridajte na panvicu cesnak a tymián.
Plátky baklažánu zbavte šupky a dajte ich do mixéra.
Pridajte ugrilovaný cesnak, soľ, korenie, trochu citrónovej šťavy a všetko rozmixujte do hladka.
Nátierku namažte na tmavý chlieb. Posypte ju nasucho opraženými semienkami a ozdobte nechtíkom citróna.